Ujjayi dah i drishti

U Ashtanga yogi dah se tretira kao prva i najvažnija komponenta prakse.

Dah je onaj koji vodi životnu energiju ili pranu, akumuliranu tijekom prakse, u energetske posude ili nadije. Kada kontroliramo i proširimo kapacitet svog daha zapravo kontroliramo i proširujemo kapacitet i količinu svoje životne energije ili prane.

 

Ekspanzija i kontrola prane dopušta nam da usmjerimo životnu energiju, vrlo precizno, u područija u koja ona treba ići i na taj način dostižemo stanje ispunjenja, stabilnosti i podizanja svjesnosti.

 

Ujjayi znači «pobjednički». Odnosi se na stanje pobjede nad fluktuacijama uma. Drishti ili fokus očiiju prema specifičnim mjestima, upotrebljava se kao jedan od alata koji pripomaže ovom procesu. Postoje 9 različitih drishtija: ruka, nožni prst, pupak, nos, strana, gore, dolje, naprijed, unutra. Različiti drishtiji upotrebljavaju se pri izvođenju različitih tjelesnih pozicija ili asana i pomažu nam dostići ispravan tok energije i više koncentracije.

Stabilan um, uspostavljen preko stabilnog daha i korištenja ispravne koncentracije i fokusa, proizvodi stabilnost u fizičkom tijelu i otvara vrata višim stanjima svijesti. Kad se to dogodi naša cijela yoga praksa postaje potpuno stabilna i pretvara se u «meditaciju u pokretu».