ASHTANGA MASTERCLASS RIJEKA

 

 

INSPIRIRAJUĆI PROCES OTPUŠTANJA

 

Vježbajte i učite Ashtanga jogu

 

Praksa/Filozofija/Subtilna anatomija

 

Nedjelja 28.01.2024

10.00 - 13.30

Astanga Yoga Studio Rijeka, Vatroslava Lisinskog 8/II, Rijeka

 

 

S obzirom na to da je joga tisućljetna tradicija, praksa Ashtanga Vinyasa  joge, predstavljena svijetu '60-ih, prilično je mlada.

 

U posljednja dva desetljeća postala je vrlo popularna zbog dinamičnog pristupa vježbanju koji može podsjećati na gimnastičke ili fitness vježbe.

 

Jedan od učinaka ove prakse je zasigurno jačanje tijela, forme i održavanje psiho-fizičkog zdravlja te sama praksa daje izvanredne rezultate na terapijskom planu rada s tijelom i živčanim sustavom. 

 

Razumno je da su mnogi vježbači više nego zadovoljni spomenutim učincima i ne osjećaju potrebu istražiti dublji sloj prakse. 

 

Taj sloj predstavlja samu esenciju Ashtanga joge i povezan je s tisućljetnom pragmatičnom filozofijom koja se jednako tako dešava na matu kao i fizička komponenta prakse al često ostaje nevidljiva i nedostupna vježbačima koji nisu imali priliku iskusiti dublji rad s dahom i osvještenjem mentalnih obrazaca u samoj praksi. Tražiti i dublje sagledati praksu znači otkriti temeljnu ulogu daha i životne sile tj. prane. Zadržati dah kao temelj vježbe, ili pustiti da dah vodi vježbu, nije lako. Zahtijeva vrijeme, predanost, strpljenje i ... praksu.

 

Zapravo vrlo često, zadivljeni izazovom i ljepotom asana, mnogi ljudi zaborave da je Ashtanga joga zasnovana na dahu, izgrađena na dahu i posvećena dahu.

Dah postaje sredstvo “susreta s umom” i jedini put koji trajno mijenja način na koji um obično operira. S druge strane dah otvara vrata percepcije o pravilnom protoku životne energije/prane i time bandhe postaju opipljiv aspekt prakse, iznimno važan za cjeloviti pristup Ashtanga jogi.

 

Pragmatična filozofija Ashtanga joge temelji se na djelu velikog mudraca Patanjalija koji govori o praktičnoj disciplini koja nas uči kako ne dopustiti umu da upravlja nama kao svojevrsni program kojeg prvenstveno treba osvjestiti kako bi se joga uopće desila. 

 

Po Patanjaliju postoje dva alata za oslobođenje od programa uma: praksa i nevezanost. 

Praksa, opisana od Patanjalija kao otpuštanje uobičajene tendenciju uma za nemirom, i nevezanost, kao izravna posljedica takve prakse.

 

Ovom majstorskom tečaju pristupamo upravo s ovim ciljem, kako učinkovito locirati krute automatizme u praksi, stvoriti nedogmatičan, inkluzivan i kreativan prostor otvoren za osobno istraživanje i “živa” iskustva dubljeg sloja prakse.

Masterclass je primjeren za sve nivoe vježbača, joga učitelje i one koji to žele postati. Nije isključivo stvoren za Ashtanga joga praktikante već za sve vježbače dinamičkih i statičnih  pristupa jogi.

 

Cijena Masterclassa je promotivna i iznosi 30€

 

Za sva dodatna pitanja i prijave slobodno se javite porukom u inbox ili direktno na broj 0955959115 (Tamara)